Przemys艂

Etykietowanie produkt贸w spo偶ywczych w Polsce i UE

Etykietowanie i znakowanie 偶ywno艣ci

Stale poszerzaj膮cy si臋 asortyment produkt贸w 偶ywno艣ciowych wymaga odpowiedniego etykietowania oraz znakowania. Procedury te zwi膮zana s膮 z ochron膮 zdrowia konsument贸w oraz przekazywania im pe艂nej informacji na temat produkt贸w, dzi臋ki czemu klienci korzystaj膮c z etykiet maj膮 pe艂n膮 艣wiadomo艣膰 swojego wyboru.

Przepisy w Polsce i UE

Etykietowanie produkt贸w spo偶ywczych regulowane jest przez prawo. Na terenie Polski wymagania odnosz膮ce si臋 znakowania produkt贸w 偶ywno艣ciowych okre艣laj膮 dwie ustawy (o bezpiecze艅stwie 偶ywno艣ci i 偶ywienia z 2006 r.; o jako艣ci handlowej artyku艂贸w rolno-spo偶ywczych z 2000 r.) oraz rozporz膮dzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie znakowania poszczeg贸lnych rodzaj贸w 艣rodk贸w spo偶ywczych (2015 r.). Przepisy ten m贸wi膮 jasno, 偶e produkowana i wprowadzana do obrotu 偶ywno艣膰 musi by膰 w艂a艣ciwie oznakowana. Produkty sprzedawane na terenie Polski wymagaj膮 znakowania w j臋zyku polskim (dodatkowo mo偶na znakowa膰 je w innych j臋zykach), natomiast eksportowane nie musz膮 spe艂nia膰 wymogu j臋zyka ojczystego.

Polska jako cz艂onek Unii Europejskiej podlega r贸wnie偶 wymaganiom dotycz膮cym znakowaniu 偶ywno艣ci, kt贸re zosta艂y zawarte w rozporz膮dzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE z roku 2011. Rozporz膮dzenie to m贸wi o przekazywaniu konsumentom dok艂adnych informacji na temat 偶ywno艣ci. Wspomniane rozporz膮dzenie wzbogacane jest o kolejne dyrektywy i obowi膮zuje na terenie ca艂ej Unii Europejskiej.

Jakie informacje zawiera etykieta?

Wytyczne jakie zawieraj膮 przepisy UE wymagaj膮 by etykiety oraz opakowania 偶ywno艣ciowe zawiera艂y dok艂adne informacje na temat produktu. Koniecznie musi si臋 tam znale藕膰 nazwa produktu, lista sk艂adnik贸w, wska藕niki ilo艣ci – masa netto, informacje dotycz膮ce terminu (data minimalnej trwa艂o艣ci oraz termin przydatno艣ci do spo偶ycia), dane na temat warto艣ci od偶ywczej produktu (warto艣膰 energetyczna, ilo艣膰 t艂uszczu, kwas贸w t艂uszczowych nasyconych, w臋glowodan贸w, cukr贸w, bia艂ka, soli oraz dodatkowe dane wa偶ne z perspektywy konsumenta) oraz informacje dotycz膮ce podmiotu, kt贸ry 偶ywno艣膰 wprowadza do obrodu (producent). Dla bezpiecze艅stwa nale偶y poda膰 informacje na temat produkt贸w lub znajduj膮cych si臋 w nich substancji, kt贸re mog膮 powodowa膰 alergi臋 u konsumenta lub wywo艂a膰 jakiekolwiek reakcje nietolerancji na dany produkt lub sk艂adnik. W oznaczaniu alergen贸w mo偶na wykorzystywa膰 r贸偶ne zabiegi wyr贸偶niaj膮ce, o kt贸rych m贸wi膮 przepisy prawa.

Czym skutkuje brak etykiety?

Znakowanie produkt贸w spo偶ywczych regulowane jest przez wiele przepis贸w prawnych zar贸wno wydanych przez Polski rz膮d, jak i Uni臋 Europejsk膮 (ustawy, rozporz膮dzenia, dyrektywy itp.). Nierespektowanie przepis贸w lub b艂臋dne etykietowanie 偶ywno艣ci powoduje powa偶ne i dotkliwe dla producent贸w konsekwencje. Wysokie kary finansowe mog膮 si臋ga膰 nawet trzydziestokrotnego przeci臋tnego wynagrodzenia miesi臋cznego! Dobrze zatem dok艂adnie zapozna膰 si臋 z przepisami i zadba膰 o w艂a艣ciwe etykietowanie produkt贸w spo偶ywczych.

B膮d藕 na bie偶膮co z przepisami dzi臋ki Intertek

Wielo艣膰 przepis贸w prawnych, wydawane kolejne dyrektywy i ustawy mog膮 wprowadza膰 przedsi臋biorc贸w w zak艂opotanie. Warto zatem skorzysta膰 z pomocy specjalist贸w, kt贸rzy na bie偶膮co z zapisami prawa wykonuj膮 wszystkie procedury zwi膮zane z 偶ywno艣ci膮 i przygotowaniem jej do obrotu. Profesjonalne i kompleksowe us艂ugi w zakresie bezpiecze艅stwa 偶ywno艣ci 艣wiadczy firma Intertek Poland. Korzystaj膮c z oferty producent uzyskuje fachow膮 obs艂ug臋 ca艂o艣ci proces贸w produkcyjnych w tym w艂a艣ciwe znakowanie produkt贸w oraz znakowanie opakowa艅 spo偶ywczych.

Dodaj komentarz